Zwalczanie chwastów jednoliściennych i dwuliściennych w plonach

W dzisiejszym świecie środki ochrony roślin są niezwykle ważne. Pomagają rolnikom w uprawie większej ilości żywności na mniejszej powierzchni areału, chroniąc uprawy przed szkodnikami, chorobami i chwastami, a także zwiększając wydajność na hektar. Bez zastosowania środków ochrony roślin, jak herbicydy, insektycydy i fungicydy, ponad połowa upraw byłaby stracona przez szkodniki, chwasty i choroby.

Opryski herbicydami zwalczające chwasty

Niezależnie od tego, czy pochodzą ze źródeł syntetycznych, czy naturalnych, środki do ochrony roślin są używane przez wszystkich rolników, również tych oferujących plony ekologiczne. Różnica polega na tym, że rolnicy ekologiczni mogą używać tylko agrochemii z naturalnych źródeł. Ale zarówno syntetyczne, jak i naturalne pestycydy mają różne poziomy toksyczności, zatem ich stosowanie jest prawnie regulowane. Efektywne stosowanie środków ochrony roślin pomaga rolnikom zwiększyć produkcję płodów rolnych, a tym samym zapobiec wystąpieniu głodu na świecie.

Rośliny uprawne muszą konkurować z tysiącami gatunków chwastów, insektów oraz z chorobami pochodzącymi od grzybów. A zagrożenia nie kończą się, gdy uprawy opuszczą pola, ponieważ pleśnie, owady i gryzonie mogą powodować szkody również w magazynach. Odpowiednio zastosowane środki ochrony roślin mogą przedłużyć żywotność upraw i zapobiec stratom pożniwnym. Trzeba być świadomym tego, że ilość oraz jakość dostępnych plonów będzie zależeć od prawidłowej ochrony roślin przed chwastami, szkodnikami i chorobami.

Herbicydy są od wielu lat z powodzeniem stosowane w usuwaniu chwastów w uprawach. Ofertę tego typu preparatów możesz znaleźć na stronie https://innvigo.com/herbicydy/. Produkty agrochemiczne umożliwiają rolnikom produkcję bezpiecznej żywności, zbieranie odpowiedniej ilości oraz wysokiej jakości plonów i oferowanie ich po przystępnych cenach. Pomagają również zapewnić dostęp do pożywnej, całorocznej żywności, niezbędnej dla ludzkiego zdrowia. Owoce i warzywa, zboża, mleko i źródła białka są bardziej obfite, łatwo dostępne i niedrogie, ze względu na niższe koszty produkcji żywności i paszy dla zwierząt.